Altijd als eerste onze nieuwste blogs lezen? Laat je email adres achter en je ontvangt een bericht als wij een nieuw blog plaatsen.

Suneco is altijd bezig het beste uit de aangeboden software te halen. Nieuwe versies testen wij dan ook grondig voordat wij onze klanten informeren over de kansen en mogelijkheden.

upgrade websites

Het upgraden van websites

Als partner van haar klanten en leveranciers is Suneco altijd bezig het beste uit de aangeboden software te halen. Nieuwe versies testen wij dan ook grondig voordat wij onze klanten informeren over de kansen en mogelijkheden. Zo zorgen wij ervoor dat we eventuele bugs en issues voor zijn en de klant zo min mogelijk merkt van de upgrades. Voor onze partners zijn onze testen ook vaak waardevol om de puntjes op de spreekwoordelijke i te krijgen.

Om een gedegen advies te kunnen geven aan onze klanten (we willen er zeker van zijn dat de nieuwe versie ook werkelijk een goede oplossing is voor de klant) plannen wij altijd enkele Proof of Concept migratie trajecten in. Hieronder beschreven hoe wij dit hebben aangepakt bij de Sitefinity 7.1 release. 

Proof of Concept Migratie bij Suneco

Doelen die we gesteld hebben voor het uitwerken van dit Proof of Concept:

  1. Inzicht in de impact van een migratie naar Sitefintiy 7.1
  2. Inzicht in de technische uitdagingen die bij een upgrade komen kijken (met name kijkend naar complexer maatwerk)
  3. Inzicht in de stabiliteit en performance van Sitefinity 7.1
  4. Ervaring opdoen met de nieuwe functies binnen Sitefinity 7.1

Aanpak

Om optimaal inzicht te krijgen in de meest recente versie van Sitefinity hebben we ervoor gekozen om zowel een nieuwe test omgeving in te richten op basis van de meest recente versie, als het migreren van een tweetal klantprojecten.

Als eerste hebben we de website van Ctgb.nl geüpgraded. Deze website is gebouwd op basis van Sitefinity 6.2 en communiceert doormiddel van custom services met diverse externe systemen en heeft aanzienlijk veel maatwerk.

De keuze van het migreren van deze site is gemaakt door de aanwezigheid van koppelingen met externe systemen. De configuratie van deze koppelingen zit verweven in bestanden die ook worden aangepast door de Sitefinity Projectmanager tool die de automatische upgrade uitvoert.

Het tweede project betreft de omgeving van Quint group, bestaande uit vijf websites op basis van Sitefinity 6.3. Dit is een multi-site en multi-language omgeving met tevens veel maatwerk en er wordt gebruik gemaakt van de e-commerce module die ook aanzienlijk is aangepast.

We hebben voor deze twee projecten gekozen omdat ze samen een representatief beeld vormen van een gangbaar Sitefinity project. Hiermee geven ze een goed inzicht van de risico’s die zich tijdens en na een upgrade voor kunnen doen. In de R&D fase zijn we erachter gekomen welke functionaliteiten niet meer werken, en ook wat er moet gebeuren om de fouten te verhelpen.

Bevindingen

Tijdens het upgraden gaf bij een van de websites de Sitefinity project manager aan dat de upgrade succesvol verlopen is maar bij het opvragen van de website kregen we een aantal foutmeldingen. Bij nader onderzoek bleek dat de foutmelding geen eenduidige oorzaak hebben. In samenwerking met het serviceteam van Sitefinity konden deze foutmeldingen toch snel worden opgelost.

Bij het testen van de verschillende componenten bleek het aantal componenten wat na het upgraden niet functioneerde nagenoeg nihil. Slechts enkele functies werkten niet en in geen van de gevallen bleek het te gaan om maatwerk. De componenten die niet direct werkten waren onderdeel van de e-commerce oplossing en ook hiervoor waren de problemen vrij gemakkelijk te verhelpen. De uiteindelijke wijzigingen die er zijn gedaan om beide websites volledig werkend te krijgen, zijn minimale bewerkingen in configuratie bestanden en de database.

Wat is er zoal nieuw?

Van de nieuwe functionaliteiten binnen Sitefinity is de ‘Recycle bin‘ de functie met de grootste toegevoegde waarde. Het is een hele logische en belangrijke toevoeging aan het CMS die hoofdzakelijk voor twee doelen ingezet kan worden. De eerste is uiteraard het terug kunnen draaien van verwijderde content, een tweede is het inzicht bieden welke gebruikers bepaalde content hebben verwijderd. Op deze manier kan een content beheerder verschillende issues oplossen waar normaal gesproken een ontwikkelaar voor nodig was en dat kan aanzienlijk schelen op de hoeveelheid maintenance die wordt afgenomen. De recycle bin is één van de meest aangevraagde functionaliteiten bij de Sitefinity feature-requests, het is mooi om te zien dat Sitefinity haar klantwensen serieus neemt.

Wat we nog wel als gebrek zien aan de recycle bin is het feit dat een volledig content-item met alle taalvarianten in de prullenbak geplaatst kunnen worden, maar een afzonderlijke taal versie kan alleen maar definitief verwijderd worden. Het is dus alles of niets. Het weggooien van een taal versie van content is hoe dan ook definitief.

Naast de recycle bin is ook het kunnen dupliceren van content een nuttige toevoeging die veel tijdswinst met zich mee zal brengen voor websites waar veel soortgelijke content op verschillende pagina’s geplaatst moeten worden. Deze functie werkt overigens voor zowel pagina’s als content voor standaard- en maatwerk modules.

Ook voor de ontwikkelaar wordt het leven een beetje gemakkelijker gemaakt. Zo maakt het ondersteunen van meerdere child content types bij het opbouwen van dynamic modules het verschil, vooral bij het ontwikkelen van websites die veel maatwerk bevatten.

Sitefinity heeft een aanzienlijke performancewinst beloofd in Sitefinity 7.1 ten opzichte van eerdere versies. Het navigeren door het backend voelt niet direct sneller aan maar de snelheidswinst bij het wijzigen en publishen van pagina’s en content is inderdaad merkbaar sneller geworden. Goed nieuws, want dat betekent aanzienlijke tijdswinst voor de content beheerders.

Conclusie POC Sitefinity Migratie

We hebben een positief beeld overgehouden aan het updateproces naar de meest Sitefinity 7.1. Het upgraden is vrij eenvoudig door het gebruik van de project manager en dat is echt een pluspunt ten opzichte van de ervaringen die we hebben met andere gerenommeerde CMS systemen zoals Sitecore en Umbraco.

Na het upgraden komen er verassend weinig issues naar boven en de issues die naar boven kwamen bleken ook relatief eenvoudig om op te lossen, dit houdt de impact om te upgraden vrij laag.

Sitefinity 7.1 biedt ten opzichte van 6.x versies, vernieuwingen met een vrij grote toegevoegde waarde, en de beloftes met betrekking tot performance verbetering zijn met name waargemaakt voor het wijzigen van content.

Vragen over deze blogpost of het upgraden van een website (naar bijv. Sitefinity 7.1)? Neem contact op met Ebo van der Broek
Meer achtergrond nodig? Neem contact met ons op

Deel deze pagina